Менопауза и хормонална терапия

менопауза

Какви рискове крие хормоналната терапия при жени в менопауза?

Жените в менопауза, подложени на комбинирана хормонална терапия от естроген и прогестоген за период от поне пет години, рискуват двойно да се разболеят от рак на гърдата.

Това разкриват резултатите от изследване на учени в университета Станфорд в Калифорния, САЩ, съобщават от научната институция.

Година след приключването на такава терапия рискът от заболяването спада с 28 %, показват резултатите.

Това е достатъчно солидно доказателство, че естрогенът, комбиниран с прогестоген, провокира рака на гърдата, подчертава съавтор на изследването.

В изследването са участвали над 15 000 жени, разделени на две групи, които вземат естроген и прогестоген. Тези първи клинични опити са направени от Националния здравен институт на САЩ, който ги спря три години по-рано от предвиденото през 2002 г. след като стана ясно, че рискът от рак на гърдата е очевиден. Учените продължиха да наблюдават жените, за да се разбере дали има нови случаи с рак на гърдата.

Освен тези клинични опити учените са наблюдавали и резултатите от проучване от 1994 г, в което са участвали 41,449 жени в менопауза, оставени сами да изберат каква хормонална терапия да прилагат.

Резултатите от двете групи са много идентични по отношение на увеличаване риск от рак на гърдата, свързан с комбинираната хормонална терапия.

“Независимо от това, че много от случаите с рак на гърдата са диагностицирани при жени, ползвали комбинираната хормонална терапия, много от туморите не са забелязани, защото не се виждат при пациентки третирани с хормони”, казва ръководитя на изследването, “Този проблем изчезва след като приключи и хормоналната терапия и когато тъканта на гърдите стане нормална”.

След спирането на клиничните опити през 2002 г. броят на рецептите за хормонална терапия при жените в менопаузата от 60 млн. през 2001 г. спада на 20 млн. през 2005 г. Случаите с рак на гърдата също така значително спадат, се казва още в изследването.

Резултатите от това проучване са публикувани онлайн в специализираното издание New England Journal of Medicine на 8 февруари 2008 г.

Снимка на жена в менопауза: Лена Поврзенич