Менопауза при мъжете


Хаг Джонс, професор по андрология в университета на Шефийлд, твърди, че 10% от мъжете над 50-годишна възраст страдат от т. нар. мъжка менопауза или от синдрома на недостиг на тестостерон.

При хората със сърдечносъдови болести и диабет тип 2 този показател е 17%, съобщи в-к Dayly Mail, цитиран от агенция БТА.

Причината е, че след 30-годишна възраст нивото на тестостерона при мъжете спада по естествен начин с 1% на година. При нездравословен начин на живота процесът може да се ускори. Тестостеронът е важен не само за мъжката потентност и сексуалното влечение, но и за поддържане на мускулна маса, за здравината на костите, доброто настроение и прилива на енергия.

В резултат на това мъжете страдат от чести смени на настроенията, от депресия или раздразнителност. Също така те трупат повече килограми, по-често се уморяват, сексуалното им желание намалява, започват да падат космите по лицето и тялото им.

Освен това, изследване от 2007 г. на учени от Медицинската школа в Сан Диего, Калифорния, показва, че мъжете с ниско ниво на тестостерона умират по-рано. Проф. Джонс твърди, че ниското ниво на тестостерона трябва да се лекува.

Но процесът е продължителен и изисква внимателен подход и прецизно дозиране, основаващо се на анализа на кръвта. Самото лечение се извършва чрез инжекции, които се поставят на различни интервали от време – 3, 10 или 14 седмици. Съществуват възможности за използване на лепенки, гел или имплантати, уточнява actualno.com.

Снимка: sxc.hu

loading...