Мерки срещу вируса Зика в България

комар

Българското здравно министерство излезе с мерки срещу разпространението на вируса Зика в страната.

В последната седмица на януяри 2016 г. министърът на здравеопазването д-р Петър Москов е изискал доклад от главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев заради масовото разпространение на опасния вирус Зика в Южна Америка, придобило заплашителни размери.

На този етап рискът от пренасочване на заболяването и предизвикване на вътрешно разпространение е твърде нисък. Причината е сезонът, през който на европейския континент няма комари. Това става ясно и от анализ на Европейския център за контрол на болестите в Стокхолм, Швеция.

Въпреки това заради връзките на страните от Европейския Съюз с Латинска Америка, където заболяването е най-интензивно в момента, предполагат възможност за пренасяне на заболяването. По тази причина се въвеждат и някои превантивни мерки.

Една от тях е да продължи да се следи ситуацията в Латинска Америка, като се участва в дискусиите и евентуалните общи мерки със страните от ЕС и Европейския офис на Световната Здравна Организация.

Също така трябва да се подава на населението точна, навременна и балансирана информация, чрез сайта на министерството, като се избягва създаването на паника и страхове.

Трета мярка предвижда чрез системата на РЗИ да се организират срещи с ОПЛ и лечебната мрежа за поддържане на добра информираност и готовност за активно доказване на случаи, особено при лица с клиника и епидемиологична анамнеза за престои в засегнатите страни.

Друга мярка предвижда да се публикуват указания за населението, на този етап само за хора на които предстои пътуване в засегнатите райони с конкретни препоръки за начините на предпазване.

600x120

Освен това е предвидено и да се изготви указание до Сдружението на общините за нуждата от навременно провеждане на обществени поръчки за организиране на дезинсекция, като се работи под контрола на специалисти-биолози.

Друга мярка пък предвижда да се укрепи капацитетът на системата за Трансфузионна хематология за диагностика на дарената кръв с NAT тест – nucleic-amplification test, което ще има ефект не само за Зика вируса, но и намаляване на риска от трансмисия на причинителите на Западно Нилската треска, треска Чикунгуня и др., посочва агенция БГНЕС.

Снимка: jentavery