
До края на август 2010 г. се очаква да се появят първите месни продукти с името Стара планина, които няма да съдържат соя, нишесте и консерванти.
Това съобщи директорът на Националната ветеринарно-медицинска служба Йордан Войнов. Той разписа заповед за влизането в сила на девет стандарта, които обхващат 20 продукта от свинско, говеждо и птиче месо, пише dariknews.bg.
Новите рецепти за производство на качествени месни продукти изключват оцветители, механично обезкостено месо и при тях е заложена по-ниска температура на съхранение, за да бъде постигнат нужният срок на годност.
Най-първо на пазара ще се появят каймата и продуктите от кайма, за които не се чака производство на етикети и обвивки, обясниха от Асоциацията на месопреработвателите.
Шефът на НВМС Йордан Войнов заяви, че ще настоява всички продукти Стара планина да бъдат на отделен щанд в магазините и уточни, че те няма да имат толкова добър търговски вид, колкото останалите. Тези продукти ще носят специално лого.
Снимка: Klaus Post