Месо с нитрати уврежда психиката

преработено месо

Освен до рак, хапването на преработено месо с нитрати води до маниакален синдром.

Консумацията на месни продукти, които съдържат нитрати като колбаси, кренвиши, наденици и подобни, увеличават риска от психични разстройства.

До този извод стигна група учени от Училището по медицина към престижния Университет Джон Хопкинс в Балтимор, щата Мериленд, САЩ.

Тяхното изследване е публикувано в списание Molecular Psychiatry и като съобщение за медиите в официалния уебсайт на университета.

Учените са анализирали хранителните навици на над 1000 доброволци, сред които е имало както психично здрави хора, така и пациенти с различни разстройства.

Оказва се, че пациентите с маниакален синдром консумират 3.5 пъти по-често колбаси, салами, кренвирши, филета и др. Изводите не важат за риба и рибни продукти.

Допълнителният експеримент с гризачи е потвърдил хипотезата на учените. В менюто на плъховете са добавени нитрати. Две седмици по-късно те са станали хиперактивни, което е един от симптомите на маниакалното поведение.

Маниакалният синдром се характеризира със следната триада: устойчиво приповдигнато настроение, двигателна възбуда, ускорена мисъл и реч.

Един от авторите на изследването Сева Хамбадконе заяви, че за появата на маниите влияние оказват както генетичните, така и външните фактори.

Диетата с повишени количества нитрати може да се окаже един от тези външни фактори, смятат учените.

Снимка на преработено месо в колбаси: Юлиана Николова