Метеорологична прогноза предсказва епидемия от холера


Учените се приближават до създаването на модел за метеорологични прогнози, който може да предсказва появата на холера, като се основава на температурите и валежите.

Анализ за данните от няколко години в предразположените към холера части на Занзибар, Танзания, показва, че увеличаването на температурите с 1 градус C води до удвояването на случаите на холера през следващите 4 месеца, казват учените от Международния институт по ваксини в Сеул, Южна Корея.

Малко повишаване на валежите с 200 мл на месец също е предсказвало, че “до два месеца може да се очаква значително нарастване” на новозаразените с холера, показва проучването, публикувано в изданието American Journal of Tropical Medicine and Hygiene от юни 2011 г.

Холерната бактерия причинява диария, която може да бъде смъртоносна при уязвимото население, често удря без предупреждение и когато симптомите се проявят, вече е прекалено късно за ефективна ваксинация, посочва агенция БГНЕС. Болестта се предава предимно чрез замърсена с изпражнения храна и питейна вода и може да оживява във водата.

Възможността за предсказване на епидемиите от холера може да спаси живота на хора и да намали броя на случаите, посочва водещият автор на изследването Рита Рейбърн, помощник по изследванията в института. Болестта е най-разпространена в субсахарска Африка и в части от югоизточна Азия. Според третия доклад на междуправителствения екип по климатичните промени, до края на века може да се очаква повишение на средната температури с 1,4 до 5,8 градуса C.

Снимка: sxc.hu

loading...