МЗ предлага частни фондове да конкурират НЗОК

Министър Ананиев представи предложението на Министерството на здравеопазването (МЗ) за нов здравноосигурителен модел.

Край на монопола на здравната каса – занапред ще можем да се осигуряваме и в здравни фондове наред с НЗОК. Това е моделът, който предлага за дискусия здравният министър Кирил Ананиев. Министърът представя виждането си за демонополизацията на широко обществено обсъждане с участието на всички заинтересовани страни.

Няма да се допуска частните здравни фондове да подбират лицата по здравен статус, предлага още здравният министър. Частният фонд пък трябва да набере поне 500 хил. здравноосигурени, за да може да заработи. Според проекта гражданите със здравни права ще имат определен срок, за да изберат частен фонд, а ако не го направят, си остават в НЗОК. Имат правото също така веднъж годишно да сменят по желание фонда си.

Според идеята на екипа в МЗ, изготвил новия здравноосигурителен модел, здравната вноска ще се запази на 8%. Според застрахователите в здравеопазването обаче този процент е недостатъчен, тъй като ще трябва да се заделят средства и за създаването на гаранционен фонд. Именно при фалит на здравния фонд, който са избрали, лицата веднага ще бъдат прехвърляни в друг, без това да е за тяхна сметка.

По думите на министър Ананаиев пациентът трябва да избира кой да управлява здравните му вноски и къде да се лекува. Ананиев иска още новият модел да бъде финансово устойчив.

Ето какво каза Кирил Ананиев, министър на здравеопазването:

„Министерство на здравеопазването, съвместно със съсловните организации, ще определя основния пакет здравни дейности, които ще се покриват от задължителната здравна вноска от 8%. Цените на дейностите в основния пакет ще подлежат на договаряне между фондовете и изпълнителите на медицинска и дентална помощ. Отстъпките за лекарства и медицински изделия ще се договарят от фондовете. За някои дейности Министерство на здравеопазването ще може да определя пределни цени, също съгласувани със съсловните организации. Лицата, доброволно, до определена дата избират в кой фонд да се запишат – НЗОК или друг фонд. Лицата, които в рамките на определен период не изберат друг фонд имат два варианта – или ще останат в НЗОК или ще бъдат служебно разпределени, за да има равнопоставеност между всичките здравни фондове. Моделът стартира от определена начална дата на съответната финансова година, през която се е лицензирал първият фонд или фондове, който или които отговарят на изискванията за този вид дейност. Няма да се допуска фондовете да правят подбор на лица по определен признак и здравен статус. Записването ще е напълно доброволно, включително и за лицата, които ги осигурява държавата. Лицата ще могат да сменят фонда не по-често от веднъж годишно.“

По време на дискусията омбудсманът Мая Манолова и опозицията в Парламента изказаха опасенията си от неясноти за това какво се случва с групите лица, които се осигуряват за здраве за сметка на държавния бюджет. Няма яснота от кога точно ще влезе в действия новият здравен модел.

Можете да разгледате цялата презентация на министър Ананиев за новия здравен модел в PowerPoint.

Снимка на НЗОК: Юлиана Николова