Миене на зъби предпазва от артрит

Учени установиха пряка връзка между бактерия, причиняваща увреждане на венците, и развитието на ревматоидния артрит.

Поддържането на добра хигиена на устата може да ни предпази от много заболявания – включително и от артрит, установи американско проучване, цитирано от в-к Daily Mail и агенция БТА.

Екипът на д-р Ян Потемпа от университета в Луизвил установи пряка връзка между бактерията, причиняваща увреждане на венците, и развитието на ревматоидния артрит.

Споменатата бактерия произвежда ензим, който реагира с някои протеини.
Човешкият организъм идентифицира тези заразени протеини като нашественици и ги атакува чрез имунната ни система. В резултат на това при пациентите, страдащи от артрит, се получават хронични възпаления в ставите и разрушаване на хрущялите.

Редовното миене на зъбите може да спаси от ревматоиден артрит.

И обратното – наличието на бактерията Porphyromonas gingivialis в устната ни кухина отключва това заболяване на по-ранен етап от живота ни и то протича по-бързо и по-тежко.

Екипът на д-р Потемпа изследвал и друга бактерия, която се развива в устата – Prevotella intermedia, но тя нямала влияние върху артрита.

Главният патоген се явявала Porphyromonas gingivialis. Откритията на екипа от университета в Луизвил ще хвърлят нова светлина върху превенцията на ревматоидния артрит.

Предишни изследвания установиха, че пациентите, страдащи от парадонтит (заболяване на венците), страдат два пъти по-често от ревматоиден артрит.

Снимка: William Warby