Микробите в автомобила и здравето

Къде има най-много микроби в автомобила?

Ето какво трябва да знаем за микробите в нашия автомобил и влиянието им върху здравето ни.

Средностатистическото лично превозно средство има по 283 различни вида бактерии на квадратен сантиметър.

Данните за това са от изследване на университета Астън в Бирмингам, Англия, върху 25 произволно избрани возила.

Най-мръсната част в купето е лостът за смяна на скоростите, дом на 356 различни бактерии на квадратен сантиметър, а багажникът приютява средно по 850. Шофьорите с деца и кучета са сред рекордьорите по наличие на вредни микроорганизми.

Докато повечето намирани бактерии са безопасни и едва ли биха причинили сериозни здравословни проблеми, някои коли, и най-вече тези, в които се возят деца и домашни любимци, стават убежище на потенциално опасни бацили. Хората са ужасяват от мисълта да вземат храна от тоалетната чиния, но не биха се противили да се хранят от таблото на колата, обяснява Антъни Хилтън, ръководител на катедрата по биология и биомедицински изследвания.

Изследването показва, че 25% от шофьорите във Великобритания се хранят в колата поне веднъж седмично, а един от всеки шест често оставя в нея недоядена храна.

Половината от шофьорите пък твърдят, че никога не биха допуснали чистотата в дома им да е толкова зле поддържана, колкото в колата.

Изследването показва и значителна взаимовръзка между изминатите километри и наличието на микроби и плесен. В това отношение най-влошено е състоянието на автомобилите, в които климатикът се използва най-често, особено ако те са по-стари и нямат въздушен филтър.

Снимка: ebosman