Микроробот улавя увредени клетки

микроробот

Учени разработиха микроробот, способен да улавя увредени клетки.

Учени от университета на Тел Авив, Израел, разработиха хибриден микроробот, способен да улавя увредени клетки, съобщава сайтът на учебното заведение на 27 март 2023 г., цитилан от БТА.

Устройството е с размерите на една биологична клетка (около 10 микрона в диаметър).

Микророботът се управлява и придвижва с помощта на два различни механизма – електрически и магнитен. Той е в състояние да се движи между различни клетки в биологична проба, да ги разграничава, да определя дали са здрави или увредени и след това да транспортира желаната клетка за по-нататъшно изследване, например генетичен анализ.

Изследователите обясняват, че хибридният механизъм за задвижване на микроробота е от особено значение във физиологична среда, каквато е тази на течните биопсии.

Способността на устройството да се движи автономно е вдъхновено от биологичните микроплувци като бактерии и сперматозоиди.

Миниатюрният робот освен това може да доставя лекарство и/или ген в целевата клетка.

За да демонстрират възможностите на микроробота, изследователите са го използвали за улавяне на кръвни и ракови клетки, както и на бактерия. Тестовете са показали, че той е в състояние да прави разлика между клетки с различни нива на жизнеспособност, като например здрава клетка, увредена от лекарство клетка или умираща клетка.

След като идентифицира желаната клетка, микророботът я улавя и я премества на място, където може да бъде допълнително анализирана.

Разработката може да намери приложение в медицинската диагностика, транспортирането и скрининга на лекарства, хирургията и опазването на околната среда.

Изобретението е описано в статия в специализираното издание „Advanced Science“ на 15 март 2023 г.

Илюстрация: Университета на Тел Авив