Минимум 7 години затвор за побой над лекар

лекарка

Минимум седем години затвор за побой над лекар реши на първо четене здравната комисия на Парламента.

Комисията по здравеопазването към 44-тото Народното събрание на Република България прие промени на първо четене срещу агресията над медици на 23 януари 2020 г.

По-тежки наказания за агресорите, които нападат лекари, записаха депутатите от здравната комисия с поправка на първо четене в Наказателния кодекс.

Вносителите на текстовете са депутати от коалиция „Обединени патриоти“, а целта е да се ограничат нападенията над медици, предвид ужасяващите случаи в последно време.

Така с предложените поправки се увеличава минималният размер на наказанието за причиняване на тежка телесна повреда на медицински специалист от 5 на 7 г.

За причиняване на средна телесна повреда наказанията скачат от 3 г. на 5 г., а за лека телесна повреда – от 1 г. на 2 г.

От Българския лекарски съюз подкрепиха поправките, като посочиха, че те няма да решат проблемите с насилието над лекари, но пък мярката била стъпка в правилната посока.

„Важно е хората да стигат до логическата идея, че никое нормално общество не бие своите лечители“, взе отношение и председателят на здравната комисия Даниела Дариткова, цитирана от dariknews.bg.

Снимка на млада лекарка: Йерсон Ретамал