Министерството на здравеопазването работи по създаването на нова Национална програма за донорство

операция

Министерството на здравеопазването обяви на 13 октомври 2018 г., че работи по създаването на нова Национална програма за донорство.

От близо месец работим по създаването на нова Национална програма за донорство и Пътна карта към нея. За съжаление ви съобщаваме тази новина в началото на Европейската седмица на донорството и в деня, в който почина млад човек, който не можа да дочака своя шанс за трансплантация. Това заяви заместник-министър Бойко Пенков на брифинг във ведомството на 13 октомври 2018 г., на който присъстваха също заместник-министръра на здравеопазването Жени Начева и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Михаил Христов.

Той подчерта, че младият мъж е трябвало да пътува в началото на следващата седмица до най-големия трансплантационен център в Рим, където да бъде осъществена консултация за възможностите за трансплантация при неговото състояние. Българските лекари са посочили, че трансплантация е била невъзможна поради наличие на редица противопоказания.

Проблемът с донорството е сериозен. От началото на 2018-та година, след присъединяването на 115 държави на декларация срещу трафика на органи и трансплантационен туризъм, все повече европейски държави отказват достъпа на чужди пациенти до своите трансплантационни центрове и програми, обясни д-р Пенков

Това е причината осемте страни-пълноправни членки на Евротрансплант – Германия, Австрия, Белгия, Холандия, Словакия, Хърватия, Люксембург и Унгария – да отказват трансплантация на български пациенти. За да може наши съграждани, нуждаещи се от трансплантация, да бъдат лекувани в тези държави, страната ни трябва да отговаря на критерия десет донора на милион население/ годишно.

Предизвикателството пред нас е сериозно, затова и усилията ни са насочени, от една страна, към повишаване на донорството, от друга страна, към спешни преговори с международни специалисти в областта на трансплантологията, които да извършват операции у нас и да обучат нашите лекари. Трансплантациите са приоритет и на правителството, и на МЗ, средствата за тях са налични, а в случай на необходимост, ще бъде осигурен и допълнителен ресурс, заяви още д-р Пенков. Той уточни, че преговорите с международни специалисти са напреднал етап. Вече бяха извършени първите посещения от чужди лекари, които се запознаха с възможностите на страната ни.

Изпълнителният директор на ИАТ д-р Михаил Христов посочи, че от началото от 2018-та досега трупните донори в страната ни са едва десет, а за да можем да отговорим на изискванията за пълноправно членство в Евротрансплант, броят им трябва да се увеличи неколкократно. Д-р Христов подчерта, че според данните за донорството в Европейския съюз България е в дъното на класацията.

Набелязаните мерки за насърчаване на донорството включват спешни законодателни и нормативни промени, активна работа с координаторите от центовете по донорство, подготовка на екипи, които у нас да извършват трансплантации, и провеждане на мащабна национална кампания за донорството. Работата по Националната програма и Пътната карта към нея е със срок до шест месеца.

Снимка: skeeze