Министреството на здравеопазването намалява двойно леглата в болниците до 2012 година

Броят на леглата в болниците за активно лечение да бъдат намалени двойно е целта, която здравно министерство на Ана-Мария Борисова си е поставило до 2012 година.

В Концепцията за по-добро здравеопазване в България 2010-2015 е записано, че в момента броят на леглата е 6.55 на 1000 души, а трябва да станат 3.5 на 1000. Според концепцията средно за Европа на 1000 души се падат по 3.1 легла.

Записано е още, че ще се въведе доплащане в лечебните заведения, съобщи dariknews.bg. Пациентите ще трябва да заплащат разликата между цената на болницата и тази, която НЗОК предлага. Финансовите спестявания все пак трябва да бъдат умерени, за да не водят до опасност от социални проблеми и стачки, които биха довели и до политически последици, е записано още в документа. Някои от дейностите в болниците ще бъдат прехвърлени към извънболничната помощ, като те ще бъдат заплащани на по-ниска цена.

Освен това ще бъдат пререгистрирани всички лечебни заведения до 31 октомври 2010 година. Целта е да се отстранят всички дублиращи структури, без да е уточнено кои са те.

Друга цел е да се въведе електронната здравна карта. Ще се използва личната карта на гражданите, където е налице необходимата за идентификация на лицето информация и ще се използва интернет мрежата. В концепцията е подчертано, че въвеждането на здравна карта се забавя заради неосигурено финансиране от Министерство на финансите. По отношение на лекарствата ще се създаде Регистър на медицинските изделия с определяне на пределни цени до края на 2011 година.

Ще се намали навлизането на иновативните лекарства в лечебната практика с цел оптимизация на обществените разходи, пише още в концепцията.

Снимка: sxc.hu