Мирис като на кафе засилва аналитичните способности

кафе

Миризма, наподобяваща на кафе, но не съдържаща кофеин, може да стимулира мисленето.

Пиенето на кафе носи много здравни ползи – намалява риска от съдечно-съдови заболявания, диабет и деменция. Изследователи установиха, че дори само ароматът на кафе може да стимулира математическото мислене.

Специалисти от Технологичния институт Стивънс в Ню Джърси, САЩ, установиха, че ароматът на кафе може да подобри решаването на аналитични задачи, по-специално резултатите на стандартния тест GMAT (Graduate Management Admission Test), използван за приемане в бизнес училища.

Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание Journal of Environmental Psychology, съобщава уебсайтът на Технологичния институт Стивънс.

Не само, че ароматът, подобен на кафето, помогна на хората в нашето изследване да се представят по-добре по аналитични задачи, което вече е интересен факт, отбелязва проф. Адриана Маджаров от Бизнес училището Стивънс, която работила по проекта съвместно с колеги от Университета на Тампа и колежа Баруч, но те също смятаха, че ще се справят по-добре и доказахме, че това очакване е поне частично отговорено за подобреното им представяне. Накратко, вдишването на аромат, приличащ на кафе, но не съдържащ кофеин в него, има плацебо ефект, подобен на пиенето на кафе.

Експериментът обхванал около 100 обучаващи се студенти от бизнес университета, които направили теста, включващ 10 въпроса по алгебра, разделени в две групи. В първата група доброволците решавали задачи при наличието на аромат като на кафе, докато втората група, с демографски характеристики, подобни на първата, решавали същия тест, но в зала без миризми.

Оказало се, че групата, миришеща кафе, се справила по-добре в сравнение с другата група.

Искахме също да видим дали хората очакват миризма на кафе да подобри представянето им, защото вярват, че това ще доведе до по-високи нива на физиологична възбуда – ефект, който традиционно се свързва с действителното приемане на кофеин, обяснява Маджаров.

Във втората част от изследването учените извършили допитване сред други 200 души, които трябвало да помислят как различни аромати и техните възприети ефекти влияят върху представянето на човек.

Участниците вярвали, че ще се чувстват по-бдителни и енергични при наличието на аромат на кафе, в сравнение с аромат на цвета или липсата на миризма, и че излагането на аромат на кафе би увеличило работата им върху умствените задачи. Резултатите показват, че очакванията за представянето могат да се обяснят с убеждението, че дори само ароматът на кафе прави хората по-интензивни и енергични.

Като се има предвид, че по време на експеримента източникът на аромата на кафе не съдържал кофеин, специалистите смятат, че получените на теста резултати могат да се обяснят със самовнушение.

Учените предполагат, че в дадения случай плацебо ефектът може да е полезен в различни сфери, включително в бизнеса. Слабият аромат на кафе може да се използва за подобряване продуктивността на учащите се.

Zdraven.bg поздравява всички почитатели на кофеиновата напитка със специална селекция от видео клипове и песни за кафе:

Снимка на кафе: Енгин Акюрт