Митове за досадния целулит

Учен разбива девет мита за неприятния на всеки целулит.

Целулитът представлява натрупване на отпадъчни продукти, вода и мазнина в подкожния клетъчен слой. С разрастването си той притиска кръвоносните и лимфните съдове. Когато хванем здраво кожата и я стиснем, тя придобива вида на портокалова кора. Най-общо целулита се проявява със симптома наречен портокалова кожа, посочва pharmacy-bg.com.

Съществуват много объркващи послания за това какви са причините за появата на целулит и как можем да се справим с него. Ето защо битката с досадния целулит понякога може да се окаже изключително трудна.

Д-р Аям Ал Айоби – основател и директор на естетична клиника в Лондон, разбива някои от най-популярните митове за целулита, пише в-к Daily Express.

Мит №1: Слабите жени нямат целулит
Всяка жена е податлива на целулит – независимо дали тялото ѝ е атлетично, слабо или закръглено. Варирането в килограмите, вредата от слънцето и възрастта влияят върху състоянието на кожата, а не типът тяло.

Мит №2: Само старите хора имат целулит
Целулитът засяга хора от всяка възраст, но с времето еластичността на кожата ни намалява и целулитът става по-забележим.

Мит №3: Има магически кремчета, които намаляват целулита
Единствените кремчета, които са „доказали“ ефикасността си в битката с портокаловата кожа, са изключително скъпи и от тях има резултат чак след няколко месеца употреба. Обикновено в състава си те са богати на кофеин, но ефектът от тях не е траен.

Мит №4: Целулитът е просто излишна мазнина
Всъщност целулитът има много повече общо с пластовете и структурата на кожата, отколкото с мазнините. Между кожата и мускулите ни има защитен слой мазнина, обяснява д-р Ал Айоби. Когато са на лице фактори като възраст и покачване на телесно тегло, тъканите, които държат тези различни пластове, започват да отслабват, което създава този „вълнообразен“ ефект върху телата ни.

Мит №5: Мъжете нямат целулит
Мъжете също може да имат целулит, но оплакването не е толкова разпространено, колкото е при жените. Тъканите, които свързват отделните слоеве на кожата, а и мускулите, които крият мазнините, са доста по-силни при мъжете. Женският хормон естроген произвежда мазнини, а мъжкият хормон тестостерон ги изгаря.

Мит №6: Кардио тренировките са най-добрият начин да намалим целулита
Тичането е страхотен начин да се преборим с излишните килограми, но най-добрият начин да намалим целулита е със силовите тренировки.

Мит №7: Има дрехи, които намаляват целулита
Много производители създават дрехи, за които ви убеждават, че ще ви помогнат в битката с целулита – като изключително тесните клинове. Според проучванията обаче по-тесните дрехи дори могат да направят целулита по-забележим.

Мит №8: Отслабването намалява целулита
Това изобщо не е задължително. Целулитът не се влияе от количеството мазнини в тялото, а от тъканите, свързващи мускулите и различните пластове на кожата. Загубата на излишни килограми не може да реши проблема.

Мит №9: Целулитът може да се намали с липосукция
Липосукцията не е най-добрата процедура за справяне с целулита, а дори може да повлияе негативно върху разпределянето на подкожните мазнини. Съществува обаче лазерна процедура, наречена Cellulaze, която обещава дълготрайни резултати. Лечението топи мазнините и премахва влакната, закрепени в малките мастни джобове.

Снимка: Национален отбор по плажен волейбол жени Бразилия