Митове за храненето

Ето няколко развенчани митове за храненето.

Няколко популярни мита, свързани с храненето и стомаха, развенча агенция Deutsche Welle, цитирана от dariknews.bg, които предлагаме и на вашето внимание:

Ракията поощрява храносмилането:
Не точно. Алкохолът поощрява стомаха да произвежда повече стомашна киселина, това е добре за храносмилането. Но често алкохолът води до болки в стомаха и до киселини, тъй като твърде много стомашна киселина дразни лигавицата. Освен това алкохолът пречи на разграждането на мазнините. За предпочитане е чаят преди ядене.

От вечерята се дебелее:
вечеря


Съвсем не! Все едно е кога се храните. Важно за килограмите е общото количество калории, погълнати на ден. Който похапва повече, отколкото организмът има нужда, автоматично надебелява. Повечето хора в средиземноморските страни вечер се хранят доста обилно и въпреки това са слаби.

Разходката след хранене е здравословна:
разходка
И да, и не. Храносмилателният процес започва, когато тялото се успокои, ето защо след ядене е най-добре да си починете около половин час. След това можете да се разходите, тогава разходката вече е здравословна.

Ако ядеш плодове с костилки и едновременно с това поемаш течности, ще имаш болки в корема:
череши
Не е точно така. Зависи какво количество череши, сливи и др. изяждаш. Повече от половин килограм не бива! Защото върху обвивката на плода се намират много квасни бактерии. Погълне ли се голямо количество плодове, стомашната киселина не може да спре процеса на ферментация; ако пък киселината се разреди и с вода, нежеланите бактерии безпрепятствено се разпространяват в организма.

Суровите зеленчуци са по-полезни отколкото варените:
Не съвсем. Ако се ядат прекалено много сурови зеленчуци, това може да предизвика проблеми в храносмилането, газове и пр. Доматите са по-поносими и по-здравословни за стомаха, когато са запарени.

Гъбичките са виновни, ако ни присвива стомахът:
Не е точно така. Гъбичките са част от бактериалната флора в червата и обикновено не предизвикват оплаквания. Ако обаче имунната система е отслабена, гъбичките могат да предизвикат болки в корема и дори разстройство.

При лош дъх – нещо със стомаха ни не е наред:
Всъщност, рядко е така. В 90% от случаите причината е лошата хигиена на устата или плака по езика.

Махмурлукът се премахва най-добре с бира:
бира
Не е вярно! Бирата само засилва нетърпимите симптоми на махмурлука. Защото организмът трябва да разгради допълнително количество алкохол. Най-доброто средство са водата и солените неща.

Снимки: sxc.hu