Митове и истини за настинката

мокри коси

Ето няколко митове и истини за досадната настинка.

Няколко развенчани мита за настинката и други полезни съвети изрежда агенция Deutsche Welle:

Глад срещу висока температура?
Ако имаме повишена температура, трябва по-скоро да се потим, а не да гладуваме. Въпреки че температурата до известна степен изкарва метаболизма от релси, не бива да отказваме храна, защото организмът и имунната му система ще отслабнат.

Мократа коса докарва настинка?
Това не е вярно, защото настинките се причиняват от вирусни инфекции, а не от самия студ. Американската лекарка Рейчъл Вримън провела експеримент с две групи хора. В носовете на участниците и от двете групи тя въвела различни видове вируси, но само едната група била подложена на влажно и студено време. В края на експеримента и двете групи показали симптоми на настинка.

При настинка млечните продукти са табу?
Изобщо не е научно доказано, че здравословното ни състояние ще се подобри, ако при простуда се лишим от мляко и сирене. Вярно е, че млякото стимулира образуването на секрети. Но след приемане на млечни продукти състоянието на участниците в клиничен експеримент нито се подобрило, нито се влошило.

Телесната топлина ни напуска през главата?
Това твърдение се крепи на факта, че лицето и главата реагират пет пъти по чувствително на студ от другите части на тялото. Те дават първия сигнал на тялото, че му е студено. Все пак при по-ниски температури е за препоръчване да държим главите си на топло. Под шапки, например.

Пилешката супа има магическа сила?
пилешка супа


Тази бабешка рецепта се оказва научно обоснована. Изследователи от медицинския център в Небраска потвърждават благоприятния ефект от пилешкия бульон при простудни заболявания. Той успокоява възпаленията от грипалната инфекция, а леко сварените зеленчуци ни даряват с витамини.

Повече почивка под дебела завивка?
Простуденият човек трябва да си почива и да не натоварва допълнително и без това отслабения си организъм. Въпреки това леките, раздвижващи упражнения по не повече от 30 минути на ден предпазватт организма от силно чувство на отпадналост и по-бързо възстановяват силите му.

Кихане и кашляне само в шепа?
Да, този жест показва добро възпитание и съобразяване с околните, но изобщо не ги предпазва от заразяване с грип. Защото вирусите се предават по водно-капков път или чрез допир, тоест – само с едно ръкостискане ние вече обричаме събеседника си на настинка. Затова най-добре е да кихаме в носна кърпичка. А в краен случай – в ръкава.

Снимки: коси: Carl Dwyer; пилешка супа: Nenad Nerandzic