Младежите изпадат в паника без смартфон

момиче със смартфон

Почти четвърт от младите хора са пристрастени към смартфоните си.

23% от децата и младежите са „проблемни потребители на смартфони” и използват устройствата по начин, който е сходен с поведенческа зависимост.

Младите изпадат в паника и тревожност, ако телефоните им откажат. Младежите също не могат да контролират продължителността на времето, което прекарват със смартфона си.

Това се посочва в изследване на Кралския колеж в Лондон, цитирано от Би Би Си и публикувано в изданието BMC Psychiatry на 29 ноември 2019 г.

Според анализ на учените около 23 процента от подрастващите показват признаци на „проблемна употреба на смартфони” или ПУС. Подобно поведение е свързано с използването на електронни устройства, което съдържа елемент на пристрастяване – подобно на тревога, когато смартфонът не е наблизо или пренебрегване на други дейности.

Изследователите са направили мета анализ на 41 проучвания, проведени в периода 1 януари 2011 г. и 15 октомври 2017 г. и обхванали 42 хиляди млади хора, за да проучат проблемната употреба на смартфона.

Според изследването има връзка между ПУС и проблеми на психичното здраве като тревожност, стрес, безсъние, депресия, както и слаб успех в училище.

„Смартфоните са тук и ще останат, затова има нужда да разберем разпространението на проблемното използване на смартфони“, казва един от авторите на доклада Никола Калк от Института по психиатрия, психология и невронаука към Кралския колеж в Лондон.

“Не знаем дали самият смартфон може да предизвика пристрастяване или приложенията, които хората използват”, каза д-р Калк.

“Независимо от това, има нужда от обществена информираност относно използването на смартфони при деца и младежи. Родителите трябва да са наясно колко време децата им прекарват на със смаптфоните си”, допълва той.

Съавторът на проучването Саманта Сон предупреди, че зависимостите „могат да имат сериозни последици върху психичното здраве и ежедневното поведение, така че е необходимо допълнително изследване на проблемното използване на смартфони“.

Снимка на момиче със смартфон: Анастасия Гепп