Младите се нуждаят от повече сън от възрастните

Младите здрави хора имат повече нужда от сън от възрастните здрави хора. Това показва ново проучване, цитирано от агенциите АФП и БГНЕС.

Осемте часа, които обикновено отделяме за сън, постепенно и значително намаляват с напредването на възрастта, показва изследване. Най-възрастните хора между 66 и 83 години спят с около 20 минути по-малко от тези в средна възраст (между 40 и 55 г), които от своя страна спят с 23 минути по-малко от младите на възраст между 20 и 30 години.

Най-възрастните хора се събуждат доста често и прекарват повече време будни от по-младите след първоначалния сън. Дълбокият сън, за който се смята, че е най-тонизиращата фаза на съня, намалява с напредването на възрастта, пише dariknews.bg.

Макар и по-възрастните да спят не така дълбоко и по-малко като продължителност от по-младите, те изпитват по-малко необходимост от дрямка през деня.

Изследването е осъществено в Клиничния изследователски център на университета в Съри, Англия. В него участвали 110 здрави възрастни хора без проблеми със съня.

Снимка: sxc.hu