Младите увреждат слуха си със силна музика

младеж със слушалки

Хората между 12 и 35 години увреждат слуха си със силна музика, обяви СЗО.

Сегашното поколение млади любители на музиката уврежда слуха си посредством аудио плеъри, които не ограничават опасно високите нива на шума, оповести Световната здравна организация (СЗО).

Около 1,1 милиарда млади хора – половината от глобалното население на възраст между 12 и 35 години, са с риск от увреждане на слуха заради онова, което най-много обичат – да слушат редовно музика през слушалките на персоналните си аудио устройства, сочат данни на СЗО и Международния съюз по телекомуникации.

СЗО призовава производители и регулатори да гарантират, че смартфони и аудио плеъри ще са снабдени със софтуер, който не позволява на хората да слушат дълго време прекалено силна музика.

Предлагаме автоматично намаляване силата на звука и родителски контрол над силата на звука, за да може ако звукът е надхвърлил допустимите граници, устройството да намали силата му до лимити, които не увреждат слуха, заяви д-р Шели Чадха от СЗО, цитирана от агетция БТА.

Новите норми ще направят много за по-добрата защита на здравето на тези млади потребители, докато се занимават с онова, което им доставя радост, отбеляза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Снимка на млад мъж със слушалки: StockSnap