Млади лекари искат да специализират дефицитни специалности, но болниците в България не могат да им плащат

доктор

Много лекари искат да специализират дефицитни специалности, но болниците не ги наемат, каза д-р Радослав Ненков от АРМО.

Основният проблем при дефицитните специалности е, че много колеги биха искали да специализират в тях, но звената, в които могат да специализират, не са много мотивирани да вземат млади лекари, защото имат трудности да плащат техните заплати. Ако държавата осигури финансиране за младите лекари в тези специалности, това би било много голям плюс.

Това каза за предаването Хоризонт за вас на БНР доктор Радослав Наков на 8 юни 2018 г. Д-р Наков е председател на Асоциацията за развитие на медицинската общност (АРМО), която обединява млади лекари, по повод предложението на министър Кирил Ананиев специализацията за лекари от дефицитни за България специалности да бъде безплатна, но само срещу договор за работа у нас за поне 3 години в болницата, където са специализирали.

Всеки, който подпише такъв договор, ще е наясно с неговите условия. Няма нищо страшно! Това не е връщане към едни стари времена, към тази отвратителна наредба, която третираше специализантите като второ качество лекари, каза той.

През последните години има много лекари, колеги, които искат да специализират педиатрия, но болниците не наемат специализанти именно поради липса на средства за техните заплати, даде пример д-р Наков и попита: Какво по-хубаво от това да се осигурят тези пари от държавата?

Експертът не вижда рискове в така предложената идея, но предупреди, че тя все още не е оформена от юристи. През 2013 година почти 80% от медиците са имали желание да напуснат страната, а към 2017-а – 40-50%, обясни той: Определено има спад в желанието за заминаване в чужбина, но, от друга страна, проблемите на младите лекари не са решени.

Освен финансовият проблем, такъв има и с отношението на по-опитните лекари към младите им колеги: Много наши колеги напускат страната и търсят възможности другаде, защото не им се дава възможност кариерно да се развиват в нашите клиники. Не им се дава възможност да правят определени манипулации или да участват в дадени изследвания, проучвания и така нататък заради това, че в медицината си има една доста сериозна йерархия и междуличностни взаимоотношения. За да се променят, е нужно да се сменят поколенията. Това не можем да го променим с нито една наредба.

Снимка на млад лекар: pixabay