Много сол в храната увеличава риска за здравето

Българинът консумира в пъти повече сол от препоръчителната дневна доза.

Това съобщи пред Дарик д-р Маша Гавраилова, експерт от Министерството на здравеопазването по повод инициативите Информирани и здрави.

Дневната доза сол, която човек трябва да консумира, е 5-6 грама или една чаена лъжичка, съобщи д-р Маша Гавраилова: „Средно в България се консумира между 10-14 грама сол на ден, а има някои области, където тази консумация достига до 20 грама, което е много. Това е цялото количество сол, което човек поема било чрез ястия, колбаси, туршии, салати”.

Изследването е показало, че много хора първо посоляват храната, а после я опитват. Прекомерната употреба на сол обаче води до риск от редица заболявания. Увеличаване на обема на кръвта, оттам съответно и на кръвното налягане, което вече е рисков фактор за развитие на заболявания като инфаркт, инсулт, увреждане на бъбреците, обясни д-р Гавраилова.

Големи количества сол има в хлебните изделия, рибата, саламите и други готови изделия. Според д-р Маша Гавраилова ако сиренето е много солено, трябва да го прецеждаме преди консумация и винаги да внимаваме да купуваме продукти без добавена сол.

Снимка: sxc.hu