Мобилните телефони влияят върху мозъка

Учени от Вашингтонския университет в САЩ откриха странични ефекти върху човешкия организъм от употребата на мобилни телефони.

Изследване на хора, използващи мобилни телефони, показа, че 50-минутен разговор повишава метаболитната активност на отделните мозъчни области, намиращи се в близост до устройството.

Изследването е проведено от шведско-американски екип от учени, работещи за Вашингтонския университет, в периода 1 януари – 31 декември 2009 върху на 47 души.

Експертите използвали високотехнологични скенери, с които проследявали глюкозата, считана за показател за метаболитната активност. “Резултатите от това изследване ни доставиха доказателства, че продължителното излагане на вълните на мобилните телефони влияе на мозъчната активност“, пише в комюникето на учените, цитирано от агенция БГНЕС.

Проучването обаче ни не дава информация за евентуалното присъствие на канцерогенни ефекти или липсата на такива при употребата на този вид мобилни устройства“, отбелязват още експертите. Изследването е публикувано през февруари 2011 година в изданието Списание на Американския лекарски съюз.

Снимка: sxc.hu