Мобилният телефон вдига кръвното

Мобилният телефон повишава кръвното налягане, обявиха учените.

Използването на мобилен телефон може да причини повишено кръвно, вероятно дължащо се на стреса, който някои разговори причиняват, установи италианско изследване.

Изследователите направили експеримент като измерили 12 пъти кръвното налягане на 94 пациенти с повишено кръвно на интервали от една минута. Участниците, чиято средна възраст била 53 години, трябвало да седнат в удобно кресло в лекарски кабинет и били оставени сами след измерването на кръвното за първи път, обяснява агенция БГНЕС.

Изследователите се обадили по телефона на пациентите най-малко три пъти и установили, че когато пациентът говори по телефона или получава обаждане, кръвното му налягане се увеличава от средно 121 на 77 на 129 на 82. Според Американската сърдечна асоциация 120 на 80 е нормалното кръвно налягане за възрастни на 20 и повече години.

Учените установили още, че пациентите, които получавали над 30 телефонни обаждания всеки ден, изглежда развивали форма на имунитет към повишаването на кръвното налягане.

Групата пациенти, свикнали най-много с използването на телефона, бяха млади хора, а това показва, че младите хора по-рядко се разстройват от смущаване по телефона. Друга възможност е хората, които се обаждат над 30 пъти на ден, да се чувстват по-спокойни, ако мобилният телефон е активиран, тъй като няма риск да пропуснат добра възможност, казва д-р Джузепе Крипа, който осъществил изследването.

Снимка: Frank Kovalchek