Мобилни психолози посещават при спешност българските училища


Мобилни екипи от психолози ще посещават при спешност училищата в България от новата учебна година, която стартира на 15 септември 2011 година.

Със заповед на просветния министър е сформирана специална група от експерти, които ще обикалят страната и ще се отзовават на спешни сигнали за деца в риск.

Мобилните психолози ще могат да реагират както на случаи на насилие в семейството, така и на прояви на агресия между самите ученици. Ще работят и с деца, които са жертви на някаква трагедия или инцидент.

Специалистите са основно от големите градове София, Пловдив, Варна и Бургас. Те обаче ще бъдат разпределени така, че всеки да отговаря за конкретен регион. Ако получат сигнал, са длъжни да се отзовават незабавно. Сигналите могат да бъдат подавани не само от учители, но и от близки на самите деца.

Проектът за нов училищен закон пък предвижда психолози вече да се назначават в школа с по 250 деца. Досега такива специалисти бяха задължителни само в училищата с над 500 ученици, припомня standartnews.com.

Снимка: sxc.hu

loading...