Мобилни телефони и некачествени бижу и козметика предизвикват алергии най-често

До 2015 година всеки втори човек на планетата може да страда от алергия на кожата, предупреждават дерматолози.

Мобилните телефони, некачествената козметика и бижутата предизвикват най-честото алергично кожно заболяване – екзема. Това съобщи за Дарик доц. Жана Казанджиева от Александровска болница.

На първо място алерген е никелът. Това е най-често срещаният алерген в цяла Европа. Между 8 и 20% е честотата на алергията от никел. Това са алергиите към коланите, копчетата, обеците, верижките на часовника, а напоследък и от някои модели мобилни телефони. Симптомите са екзема, която като всяка друга контактна алергия се проявява с екземни промени по кожата – зачервявания, множество мехурчета, силно сърбящи обриви, на мястото на контакта с алергена“, обясни доц. Жана Казанджиева.

В България стартира Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергии от 21 ноември 2011 г. Кампанията обхваща шестте най-големи дермато-венерологични клиники в страната – “Александровска”, Военномедицинска академия и Болница “Токуда” в София, както и университетските кожни клиники в Пловдив, Стара Загора и Плевен. В тези лечебни заведения се провеждат безплатни прегледи на пациентите.

Снимка: sxc.hu