Моби Дик в сърцето на морето

In The Heart Of The Sea

В сърцето на морето е зрелищна продукция за истинската история, вдъхновила написването на романа Моби Дик.

В сърцето на морето пресъздава събитията, довели до написването на прословутия епичен роман Моби Дик от американския писател Херман Мелвил, който описва преследването на гигантски кит. Сюжетът е базиран по едноименния бестселър на Натаниел Филбрик, издаден през 2000 г.

Китовете са най-големите известни животни в света. Тялото им достига на дължина от над 3,5 метра. В романите и филма се говори за кит с митични размери.
In The Heart Of The Sea


Нездравите амбиции на капитан на китоловен кораб (Бенджамин Уолкър), да се докаже с името на знатния си род, и помощник-катапитана му (Крис Хемсуърт), най-сетне да стане капитан, и алчността за по-голям улов ги отправя в далечната 1820-та към сърцето на океана, където попадат на отмъстителен кит, разбиващ на пух и прах всеки кораб, посегнал към стадото му.
In The Heart Of The Sea
В сърцето на морето разкрива опустошителните последици от сблъсъка с чудовището, когато оцелелите членове екипажа са принудени да преминат човешките граници и да е направят немислимото, за да останат живи. Противопоставяйки се на бури, глад, паника и отчаяние, мъжете ще поставят под въпрос своите най-дълбоки убеждения, от стойността на живота до морала в тяхната търговия. И докато техният капитан търси пътят към дома сред откритото море, неговият първи му помощник все още се опитва да намери начин да победи гигантския кит.
In The Heart Of The Sea

В главната роля е Крис Хемсуърт, известен с ролята си на скандинавския бог Тор в поредицата филми Отмъстителите.
In The Heart Of The Sea

Режисьорът на прадукцията Рон Хауард е познат на зрителите с любими кино хитове като Уилоу (1988), Обратна тяга (1991), Далече, далече (1992), Аполо 13 (1995), Откуп (1996), Красив ум (2001), за който е отличен с Оскар за най-добра режисура, Шифърът на Леонардо (2006) и други.

В основта на сюжета на филма е една от най-великите мореплавателски истории на всички времена: китоловният кораб Есекс от Нантакет, Нова Англия, бил нападнат от огромен бял кит с невероятни размери и зла умисъл – оставяйки само няколко души от екипажа да оцелеят след титаничния сблъсък, за да разкажат това, което са преживели. Но вече почти 200 години след драматичното плаване, истината за историята е избледняла, засенчена от класическия роман на Херман Мелвил Моби Дик. Сега, начело с режисьора Рон Хауърд, легендата за Есекс, смелия му екипаж и митичния бял кит се появява на голям екран за първи път в епичното приключение В сърцето на морето.
In The Heart Of The Sea
Режисьорът Рон Хауърд казва: Истинската история на Есекс е фантастична. Тя е дълбока, богата и много кинематографична във своята същност, изпълнена с много обрати. И въпреки че действието се развива в миналото, филмът разглежда актуалните съвременни идеи за взаимоотношенията, оцеляването, човечността и природата, които провокират размисъл за усещането кои сме ние като хора.

Харесах сценария от самото начало, споделя Крис Хемсуърт. В сърцето на морето е разказ за героизма и как хората са подложени на изпитания, надхвърлящи човешките граници във всяко едно отношение. Също така бях пленен от аспекта на психологически трилър в образа на кита, който обръща ситуацията на 180 градуса. Има нещо невероятно мистично в това чудовищно животно – защо китът продължава атаката, екипажът Есекс никога не е срещал подобно поведение. Неочаквано ловецът става плячка.

Бенджамин Уокър, който играе ролята на капитана, приема, че смъртоносният сблъсък между китоловците и плячката им е само един от важните елементите тук. Има три големи изпитания в тази история: човек срещу човек, човек срещу природата, човек срещу самия себе си. Как може да преодолееш тези сблъсъци и да оцелееш? Това е въпросът, който филмът поставя. Тук се крие и идеята за красотата, тя е в издръжливостта на несломимия човешки дух.

Това не е филм, който прославя китолова; напротив, той показва колко брутална е била тази професия, заявява Чарлз Левит, който е съавтор на сценария. Животът на мъжете на борда на тези китоловни кораби са били нищо повече от поредица букви в баланса на фирмата.

Определят историята В сърцето на морето като сблъсък на „човек срещу природата, продължава Левит, но е факт е, че думата „срещу” трябва да бъде махната, защото хората са част от природата. И за съжаление по това време преобладаващото отношение на западното общество не е такова. Те са вярвали, че човек има власт над природата, включително и върху всички животни. Китовете не са били нищо повече от една стока, която се жъне.
In The Heart Of The Sea
Способността на публиката да разбере културата на тези китоловците е улеснена много от таланта на Рон да пресъздава завладяващи светове, отбелязва продуцентът на филма Брайън Грейзър. Той е особено добър в извличането на човешкото в образа на героя и представянето му като многопластов и реалистичен. Така че вие ще видите тези хора от всички различни страни, защото те се променят и израстват, докато се борят да оцелеят сред огромния океан.

Хауърд разкрива, че целта му винаги е една и съща: Когато отида на кино, аз искам да се потопя във филма. В сърцето на морето е една вълнуваща възможност да пренесем публиката насред действието, исках да я поведа по наистина ярък, неустоим начин. Разбрах, че за да разкажа историята така, както трябва да бъде разказана, е страхотно предизвикателство, но ​​бе изпълнимо. Успяхме да предложим на зрителите пред големия екран история, която е убедителна и вълнуваща.

Без съмнение, белият кит играе ключова роля в драмата, така че неговото създаване включва обединения професионелен опит на няколко отдела. Хауърд казва: Поведението на кита е нещо, което ние проучвахме и анализирахме като отбор. Срещнахме се с експерти по океанските бозайници и морски биолози, за да разберем поведението им. Това, което ни интересуваше бе защо това се е случило. Кит да атакува безмилостно кораб е нещо нечувано, безподобно; това е най-странното в историята. Достигнах до идеята, че това животно е било изтласкано до точката на пречупване, което е довело до неизбежен сблъсък.
In The Heart Of The Sea
Той има и белези от предишни битки с хора и други хищници и външният му вид внушава по-голяма достоверност на историята, добавя отговорника за визуалните ефекти Лесли Лерман. Китът е съживен чрез компютърна анимация от екипа за визуални ефекти, начело с Лерман и Джоди Джонсън.

Джонсън коментира: Това бе особено предизвикателство, защото създаването на едно същество с толкова огромни размери и мощ, крие рискове да се премине границата. А ние не искахме да отскубнем публиката от реализма на действието и да я отведем в един измислен свят. Всеки път, когато изграждахме концепция за последователността на действие в сцена със главния кит, или някой от другите китовете, я съгласувахме с нашите експерти и обсъждахме как би било най-правдоподобно и какво друго поведение те могат да ни предложат. Това ни даде чудесен спектър за работа.
In The Heart Of The Sea
Най-отличителната черта на този кит е неговият размер: той е дълъг 95 фута, с тегло около 80 тона, а опашката му е широка 20 фута. За сравнение с други мъжки китове от този вид, средната им дължина е наполовина – около 52 фута.

Пола Уайнстейн, също продуцент на филма, отбелязва, че не само огромният размер на този кит го прави различен. За мен той е гласът на природата и ни казва „Стига! Престанете!“”, Той е защитник, който им казва по единствения възможен за него начин да престанат да нахлуват в територията му и да избиват семейството му. И като се има предвид времето, в което живеем, мисля, че това е много важен апел. Според мен публиката ще иска Чейс, Полард и другите мъже да оцелеят и да се приберат вкъщи, но в същото време тя ще защитава и кита. Тази смесица от емоции прави филма още по-завладяващ и убедителен.
In The Heart Of The Sea
При създаването на В сърцето на морето, заключава Хауард, исках усещането за минало време да отпадне и хората да приемат героите и да се потопят в драмата, сякаш това се случва сега. Приложих всичко, което съм научил през кариерата си, за да се опитам да пренеса публиката в този свят и да ги поведа в приключението. И чрез изживяването се надявам да се свържат още по-дълбоко с човешката страна на историята на кораба Есекс, която за мен е изключително вдъхновяваща.

В сърцето на морето е в българските 3D киносалони от 4 декември 2015 г., разпространяван от Александра Филмс: