Фитнес моделът Ричард Величков търгува с опасно средство за отслабване

Уличиха фитнес модела Ричард Величков, че продава фалшив препарат за отслабване, който води до инфаркт и инсулт.

Инфаркт и инсулт вместо отслабване са възможните последици от приема на опасна хранителна добавка. Продуктът се разпространява онлайн и обещава сваляне на килограми в съмнително кратки, разкри разследване на bTV.

Ричард Величков, носител на титлата Мистър София 2018 и представящ се като “фитнес инструктор на звездите”, известен в социалните мрежи и в лайфстайл средите след учатието си във VIP Brother 2018, търгува с добавката, без да дава информация, че тя съдържа опасно за здравето вещество. Тя можеше да бъде поръчана от личния му сайт richardvelichkov.com (вече деактивиран), където Ричард Величков твърдеше, че е официален вносител на продукта в България.

След интереса на екипа на bTV по темата, сайтът му за здравословен начин на живот вече е деактивиран. На шишенцето на препарата пише само, че производител е Липовон Мексико. За дистрибутор и вносител няма абсолютно никаква информация, което, разбира се, е незаконно и дори само заради това продуктът няма право да е на българския пазар.

Освен с фитнес се занимавам и с една добавка за отслабване. Аз съм официален вносител на добавката Lipovon (Липовон) за България. Като това е една световна добавка, която се произвежда в Мексико, казва самият Ричард Величков.

В търговския регистър обаче няма фирма, свързана с името на Ричард Величков. Търговия с продукта върви в неговите профили във Facebook и Instagram, както и в много онлайн магазини без никакъв контакт за обратна връзка.

Архивът на интернет показва, че уеб адресите на мексиканския и българскияЛиповон са създадени на една и съща дата преди 10 години. На адреса на фирмата, която се представя за вносител в българският сайт на Липовон се оказва магазин за хидроизолация.

Влогърът Любомир Жечев се усъмнява в произхода на продукта и поръчва от 5 различни сайта.

За първи път на една от опаковките на поръчания продукт имаме посочен разпространител – името на фирмата Виджони комерс. Ако направите бърза проверка в търговския регистър ще видите, че тази фирма изобщо не съществува, разказва Жечев.

Според официалната българска страница на добавката тя е смесица от две билки. Истината обаче е, че в нея се съдържа вещество забранено за употреба от Европейската агенция по лекарствата.

При анализа на хранителната добавка Липовон е установено, че се съдържа лекарствено вещество сибутрамин, което крие риск за здравето на хората. Предизвиква мозъчни инсулти, инфаркти, разкрива д-р Румяна Йорданова, началник отдел в дирекция Контрол на храните към БАБХ.

Въздействията от лекарството понякога идват и непосредствено след прием. Не е необходимо да минат години, а всичко може да стане в рамките на 1-2 седмици.

Миро поръчва вълшебното хапче от Ричард Величков. Страничните ефекти не закъсняват. Почна да ми става лошо- падаше ми кръвното, нямах сила. Много се изпотявах. Почна да ми става все едно потъвам в земята, разказва той пред камерата на bTV.

Снимка на Ричард Величков: facebook.com/RichardVelichkov