Може да ядем по много яйца

Британски учени развенчаха мита за вредното въздействие от консумацията на повече от три яйца на седмица.

Според последните изследвания, и по-голямо количество изядени яйца не пречи на контрола над холестерина. Учените от университета на Съри, Великобритания, твърдят, че повечето хора могат да ядат толкова яйца, колкото пожелаят, без да се притесняват за здравето си, съобщи агенция БГНЕС.

Ограничението от три яйца седмично е погрешно и се базира на стари данни. Според експертите наситените мазнини, които се съдържат в големи количества в яйцата, не са заплаха за човешкото здраве.

Според ръководителя на изследването проф. Брус Грифин, яйцата са важна съставка на здравословната диета, тъй като съдържат множество хранителни вещества. Грифин подчертава, че само една трета от холестерина в кръвта ни се приема чрез храните. По-голямата част от него се получава от затлъстяването, вредните навици и липсата на физическа активност, които влияят на риска от възникване на сърдечносъдови заболявания.

За да се намали новото на холестерина, по-важно е да се намали употребата на тлъсто месо, необезмаслени млечни продукти и брашнените изделия, подкрепя го и Виктория Тейлър, главен диетолог на Британския кардиологичен фонд.

Снимка: sxc.hu