промо

Мозъкът на хората с безсъние не работи ефикасно


Ново изследване твърди, че страдащите от безсъние са със забавени реакции през деня и мозъкът не работи ефикасно.

Различия в мозъчните функции – това показват резултатите от сканирането на мозъците на хора, които твърдят, че страдат от безсъние, и на друга група доброволци, които имат нормален сън през нощта, предаде агенция BBC.

Учени от Калифорнийския университет в Сан Диего в САЩ заявиха, че част от мозъка на недоспалия се затруднява да се съсредоточи по време на тестове за запаметяване.

Други експерти пък са на мнение, че мозъкът може да повлияе върху усещането за качеството на съня. Страдащите от безсъние се затрудняват да спят нощем и са със забавени реакции през деня.

Изследването обхванало 25 души, които заявили, че страдат от безсъние, и други 25 участници, които уверили, че имат здрав сън, обяснява агенция БТА. Мозъците им били сканирани по време на участието им в трудни тестове за запаметяване.

Получените данни ни помагат да разберем, че страдащите от безсъние не само имат проблеми със съня си нощем, но и мозъците им не функционират ефикасно през деня, поясни проф. Шон Дръмънд от университета.

Качеството на съня на участниците бе много сходно, макар че част от тях се оплакваха от безсъние, каза британският експерт по съня д-р Нийл Стенли.

Кое е първо – кокошката или яйцето? Дали мозъците на някои участници не ги карат да споменават за проблеми със съня? Тези хора вероятно усещат по различен начин случващото се през нощта. Може би онова, което оказва своето въздействие върху работната памет и способността да се съсредоточиш върху задачата, причинява също безсъние, допълва още експертът.

Резултатите от изследването са публикувани в изданието Journal of Sleep Research.

Снимка: Jean-Etienne Minh-Duy Poirrier

loading...