>

Мозъкът на човек не се делял по пол

човешки мозък

Не съществува мъжки и женски мозък, твърдят учени.

Науката досега твърдеше, че съществува разлика между мъжкия и женския мозък, а от там произлизат и теориите, че мъжете по-лесно се справят, а жените може да извършват повече неща едновременно.

Първото изследване на половите разлики направено върху повърхността на целия човешки мозък показва, че не съществува мъжки и женски мозък.

Учените от университета в Тел Авив, Израел, установили, че мозъците на повечето хора имат характеристиките на двата пола.

Професор Дафна Джоел от израелския университет заедно със свой екип тествали старата теория върху 1400 души на възраст между 13 и 85 г. Техните мозъци били сканирани и след това била наблюдавана тяхната активност.

Установено е, че има 29 мозъчни области, които се различават в зависимост от това дали лицето е мъж или жена.

Едва 8% хората имат мозък, който съдържа особеностите на определен пол. Мозъкът на повечето хора е смес от женски и мъжки характеристики и това потвърждава, че не съществува мъжки и женски мозък, обяснява Джоел, цитирана от агенция БГНЕС.

Доста дълго време се ръководим от теорията, която определя мозъка за женски и мъжки. Тази теория се базира върху предпоставката, че мозъкът започва да се развива, след като фетусът развие плода. Тогава мозъкът се развива в зависимост от половите хормони, уточнява тя.

Това доказва, че не бива да делим хората, защото изследването показва, че никой не е само мъж или само жена, казва в заключение Дафна Джоел.

Снимка: Тори Бърн