Мозъчната хирургия е съществувала още в бронзовата епоха

мозък

Археолози откриха два скелета със следи от елементарна мозъчна хирургия, извършена върху тях.

Не е нужно да си мозъчен хирург, за да знаеш, че мозъчната хирургия е изключително сложна и трябва да се извършва от най-знаещите лекари с най-добрата технология. Ето защо е особено удивително откритието за високочувствителна хирургия, извършвана далеч преди да е била достъпна съвременната медицина, каквато я познаваме. Университетът „Браун“ съобщи, че техен студент разкрива ранни доказателства за мозъчна операция в Древния Близък изток. Процедура, известна като трефинация, е била извършвана още през бронзовата епоха.

Проучването изследва останките на двама богати братя, живели през бронзовата епоха в град Мегидо, сега в днешен Израел. Авторите на изследването откриват, че единият скелет е с изрязана дупка в главата, което изглежда е опит за мозъчна операция за облекчаване на някакво заболяване, което са имали и двамата братя. Разбира се, изследователите отбелязват, че фактът, че костите далеч не показват напредък в оздравяването, показва, че операцията е била пълен провал.

Както е отбелязано в изследването, това е най-ранната регистрирана процедура за трефиране, записана в този район на света, което поставя опита за мозъчна операция някъде през XV или XVI в. пр. н. е. Макар да е интересно, че изобщо е бил направен опит за тази драстична процедура, ясно е, че технологиите и познанията в областта на медицината все още не са били на такова ниво, че да успеят. Вероятно това е било доста отчаяно последно средство за брата, който е страдал от болестта.

Макар че това е най-ранният пример за този вид мозъчна операция в тази част на света, има примери за трефиране, които датират още от неолита. Неолитният период е известен още като новата каменна ера и като цяло е последната епоха на каменната ера. Започва около 10 000 години преди новата ера.

Авторите на изследването отбелязват, че братята са имали лезии и възпаления по мембраните на костите, което ги кара да смятат, че вероятно са имали проказа. Трефинацията е една от най-старите познати форми на мозъчна хирургия (и една от най-старите познати процедури) и обикновено се е извършвала за освобождаване на налягането в мозъка. Въпреки че процедурата може да изглежда архаична, подобна процедура, наречена краниотомия, се използва и днес (разбира се, с много по-добра техника) за лечение на епидурални и субдурални хематоми, тумори и др.

В изследването се отбелязва също, че този вид мозъчна хирургия може да е бил лесно достъпен само за богатите. Авторите посочват, че би било доста малко вероятно по-бедни хора да издържат толкова дълго, колкото братята със заболяванията, които са имали. С опустошените си от болестта скелети те явно са живели по-дълго, отколкото биха могли, ако нямаха достъп до хирурзи, лекарства и други ресурси.

Резултатите са публикувани в специализираното издание „PLOS ONE“ на 22 февруари 2023 г.

Илюстрация на мозък: Pete Linforth / Pixabay