Молекула срещу болести и стареене

Учени управляват молекула срещу болести и стареене.

Учени от Лондонския университет във Великобритания разработили механизъм за подмладяване на организма, след като изследвали връзката между храненето, обмяната на веществата и работата на имунната система.

Това съобщи сп. Biotechnology and Biological Sciences Research Council, цитирано от агенция БГНЕС.

Имунитетът на човека намалява със стареенето и възрастните хора най-често страдат от тежки форми на различни инфекции и рак. Освен това с възрастта ваксинирането става все по-малко ефективно, а метаболизмът на имунните клетки е тясно свързан с процесите на стареене.

Досега науката е установила, че стареенето на клетките на имунната система се контролира от молекула с наименованието р38 МАРК. Тя може да забави този процес, а и учените се научиха да управляват работата й с помощта на медикаменти.

В новото изследване изследователите откриха, че работата на тази молекула е свързана с равнището на хранителните вещества вътре в клетката. Те успешно пробваха нов препарат, който управлява молекулата р38 МАРК за лечение на възпалителни заболявания и планират да използват съединението за повишаване имунитета на възрастните хора и подмладяването на организма.

Снимка: net_efekt