Молитвата има изцелителна сила

Американски лекар твърди, че молитвата има изцелителна сила. Защо?

Д-р Андрю Нюберг от болница Томас Джеферсън в САЩ вече 20 години изследва ефекта на молитвата върху мозъка.

Според него молитвата не е лекарство за рак, но може да бъде много полезен помощник на науката при лечението на болни от това заболяване.

Доктор Нюберг показа снимка на два човешки мозъка. Мозъкът на човек, който се моли, е значително по-червен в сравнение с мозъка на човека, който не се моли. Тези промени са сигурни знаци, че молитвата има изцелителна сила.

Следим тези промени от научна гледна точка. Наблюдаваме различни мозъчни дейности и промени на химическите съединения в мозъка, каза д–р Нюберг, цитиран от агенция БГНЕС.

Мозъкът е най-важният орган в човешкото тяло, който контролира работата на сърцето, кръвното налягане. По този начин ефектът от молитвата може да се пренесе в цялото тяло и в крайна сметка да има лечебен ефект.

Според скептиците тези промени нямат лечебно действие и няма доказателство за ефектите на молитвата.

Мозъкът реагира и когато човек яде шоколад, човек става по-щастлив, каза Ричард Слоун. Според него религията дава утеха на пациентите в стресови ситуации и предупреди, че човек не трябва да се уповава на вярата като на някой “всемогъщ лек”.

Според д-р Нюберг обаче религията и медицината трябва да си сътрудничат. Знаем, че религията не е лечение за рак и няма да излекува пациент с болно сърце. Можем обаче да посъветваме вярващите да се молят, за да се чувстват по-добре, каза той.

През 2011 г. мащабно проучване, проведени в Мозамбик от доктори, учени и теолози, показа, че молитва може да лекува, припомня Zdraven.bg и поздравява Zdraven.bg поздравява всички със специална колекция песни за християни:

Снимка: Hammerin Man