МОН дели учениците на повече от два пола

анкета на МОН

Министерството на образованието кара българските ученици да изберат пола си от повече от два възможни отговора.

Европейска анкета, проведена в български училища, съдържа графа за “друг” пол, което противоречи на конституцията на Република България.

Твърдението на просветното министерство, че съществува трети пол, е абсурдно и от биологична гледна точка, защото в природата съществуват само два пола – мъжки и женски.

В българските училища учениците над 9-годишна възраст попълват анкета, в която трябва да отбележат и пола си. Вариантите за отговор са 4 – момче, момиче, друго и предпочитам да не казвам. Анкетата е част от платформата SELFIE на Европейската комисия, която се разпространява от Министерството на образованието.

Чрез SELFIE трябва да се планира бъдещата дигитализация на образованието в България, уж. Някои ученици вече са попълвали анкетата, други още не са.

След въпрос на българската национална телевизия (БНТ) до просветното министерство защо в анкетата за пол фигурира графа “друго”, при положение, че това противоречи на нашето законодателство, оттам отговорили, оправдавайки се с Европейския съюз (ЕС), че SELFIE се провежда в 28 страни-членки на ЕС.

Методологията е ангажимент на Европейската комисия (ЕК), а МОН единствено е разпространило информацията по училищата, се опитват да замажат скандалната ситуация от просветната институция.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще отправи молба към ЕК да премахне графата “друго” при определяне на пола на българските ученици в анкетата на платформата SELFIE, обяви той пред камерата на БНТ на 21 февруари 2019 г.

Според министър Вълчев платформата за дигитална оценка на училищата, учителите и учениците SELFIE е инструмент на ЕК и съдържа въпроси, еднакви за всички страни, а целта му не е да определя половата принадлежност, измъква се той.

Вълчев каза още, че според получената неофициална информация от ЕК, причината да има отговор “друго” в графата за пол, е в нормативните решения на някои страни по този въпрос.

В Германия, доколкото разбрахме, това е по медицински причини, има такава възможност, опитали са се да адаптират инструмента към законодателствата на всички страни. Така че не е сигурно, че това задължително противоречи и е свързано със “социален пол”. Но дори да е така, не мисля, че рискуваме да индокринираме децата или да проповядваме в системата трети пол като социален, обяснява министър Вълчев с цел да подцени реалния обществен проблем.

Вълчев припомни, че неведнъж е казвал, че и като министър, и като родител не подкрепя джендър идеологиите в училище. В момента графата не може да се премахне, уточни още той, с което министърът доказва безсилието на държавата ни срещу налагането на третия пол като псевдо идеология.

Анкетата SELFIE беше официално представена от просветното министерство на 29 ноември 2018 г. Програмата е наречена е така, защото е “самоснимка” на училището в сферата на технологиите. Разработена е от Европейската комисия и вече се използва от 18 държави от 26-те страни-членки, сред които и България.

Дигиталната анкета е на три нива – за директори на училища, учители и ученици. След попълването й системата изпраща обратна информация за нивото на ученика или училището в областта на дигитализацията, вкл. инфо за третия пол.

Достъп до SELFIE имат всички български училища като всяко вижда само своите резултати.

По данни на Националния статистически институт (НСИ) в България има общо 1969 училища през учебната 2017/2018, от които 76 са частни.

Zdraven.bg е на мнение, че българското просветно министерство умишлено или не, се опитва да промие мозъците на подрастващите българи със заблуждаващи твърдения за съществуването на трети пол, което абсурдно твърдение се толерира и рекламира усилено от либералните среди, управляващи Европа, и така се подкопават моралните устои на българското общество.

Скрийншот на теста SELFIE: БНТ