МОН е за зимно часово време в България

часовник и зима

Министерството на образованието и науката (МОН) предлага България да въведе астрономическото часово време.

Министерство на образованието е предложило България да въведе зимно часово време, защото това ще се отрази на учебния процес. Това съобщи заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков на заседание на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове в парламента.

Очаква се Министерството на енергетиката да изготви националната позиция за това лятно или зимно часово време да избере страната ни в бъдеще, като се съобрази с позициите на различни институции по този въпрос, предаде Дарик радио.

Както е известно, след онлайн референдум през лятото на 2018-та гражданите на ЕС решиха да отпадне смяната на астрономическото време, популярно като зимно, с т. нар. лятно часово през лятото, защото това вреди на здравето. Вмомента на европейско равнище се обсъжда промяна в регламента за определяне на лятно и зимно часово време. Всяка държава членка трябва сама да избере към кой от сегашните часови варианти ще се придържа в бъдеще.

Експертното мнение на министерството на образованието е в подкрепа на идеята за отмяна на периодичната смяна на лятното със зимно часово време. Тя се осъществява в периода на учебното време и това затруднява работата на децата по отношение на техния дневен режим, особено при преминаването от зимно към лятно часово време – трябва да стават по-рано и в първите часове не са достатъчно работоспособни, концентрацията им е затруднена. Това коментира пред в-к 24 часа Ели Тричкова, експерт в МОН.

Зимното часово време е свързано с нашите географски ширини, което предполага по-добра адаптация на децата, убедени са в министерството. Децата от средищните училища стават по-рано от връстниците си в градовете, за да стигнат навреме, и пътуването им през зимата, когато денят е по-кратък, ще става в светлата част на денонощието.

Децата от средищните училища стават по-рано от връстниците си в градовете, за да стигнат навреме, и пътуването им през зимата, когато денят е по-кратък, ще се извършва в светлата част на деня, коментират експерти от МОН. Те обаче признават, че въпросът не е еднозначен и че учениците в големите градове, които са на двусменен режим са засегнати в еднаква степен и от лятното, и от зимното часово време.

Тези в първа смяна започват занятия в 7,30 -7,45 ч, т.е. отиват на училище, когато е тъмно. В същото време учениците от втора смяна приключват занятия в 19 -19,10 ч и също се прибират по тъмно. От тази гледна точка е трудно да се направи еднозначна оценка кое време е по-добро, но традиционно за нашите географски ширини е зимното, допълва Ели Тричкова.

Колаж на часовник и зима: Герд Алтман