Моркови срещу рак на простатата

Моркови помагат срещу рак на простатата, твърдят изследователи.

Редовната консумация на моркови намалява риска от развитие на рак на простатата, сочат резултатите от изследване на британски учени.

Морковите са богати на витамин А, който пречи на раковите клетки да заразяват околните здравни тъкани, отбелязва проф. Норман Мейтланд от Университета в Йорк, Великобритания, ръководител на изследователския екип. Богати на витамин А са още сладките картофи и зелените листни зеленчуци като къдравото зеле.“, цитира агенция БГНЕС.

В болните от рак клетки е открита липсата на двойка гени, която като се върне обратно с помощта на ретиноевата киселина, ракът става по-малко агресивен. Мейтланд отбеляза, че ако ракът се ограничи до простатата, е много по-лечим с методите на традиционната медицина.

Ученият същевременно предупреждава да не се бърза с употребата на витамин А под формата на добавки, които могат да бъдат токсични и дори канцерогенни във високи дози. Механизмът на усвояване на ретионевата киселина все още не е проучен в детайли, отбелязва проф. Мейтланд.

Не бързайте с изкуствени добавки! На този етап от проучванията бих препоръчал единствено консумацията на моркови и другите посочени зеленчуци, богати на витамин А. Дори да не ви помогнат, във всеки случай няма да ви навредят, отбелязва американският учен.

Снимка: Chuck Falzone