Кулинарна рецепта за салата Нептун с морски дарове.
Представяме кулинарна рецепта за вкусна и здравословна салата, наречена Нептун, която включва куп морски дарове, варени яйца и авокадо, с лимоново-горчичения винегрет и майонезен дресинг. Приготвя се лесно и бързо – до половин час е готова.
Необходими продукти за 4 порции:
1 бр. пушена скумрия
200 г коктейл от морски дарове
10 бр. ролца от раци
3 бр. твърдо сварени яйца
1 бр. авокадо
5-6 листа зелена салата или маруля
за лимоново-горчичения винегрет:
5 с. л. зехтин
2 с. л. пресен сок от лимон
1 ч. л. горчица
2 стръка копър
¼ с. л. сол
бял пипер на вкус
за майонезения дресинг:
100 г майонеза
100 г заквасена сметана
1 филе от аншоа (1 ч. л. пастет от аншоа)
1-2 с. л. пресен лимонов сок
1 скилидки чесън
2-3 стръка копър
2-3 стръка магданоз
Начин на приготвяне:
Всички продукти за лимоново-горчичения винегрет, но без копъра, се смесват в купа и се разбъркват. Добавя се ситно нарязаният копър.
Ролцата от раци се нарязват на тънки филийки. Добавя се размразеният коктейл от морски дарове, заливат се с приготвения лимоново-горчичен винегрет и внимателно се разбъркват.
Пушената скумрията се филетира, а филетата се нарязват на фини ивички, като внимателно се проверява за останали костици.
Филето аншоа и чесънът за майонезения дресинг се накълцват. Смесват се с всички останали продукти, овкусяват се с наситнените копър и магданоз и се разбъркват.
Зелената салата се измива, подсушава се и се нарязва на съвсем фини ивички. Авокадото се разполовява и костилката се отстранява внимателно. Вътрешността се отделя с помощта на лъжица като внимава се кората да се запази цяла, и се нарязва наситно. Прехвърля се в купа, поръсват се с лимоновия сок и се добавя една част от нарязаната салата.
Покрива се с овкусения коктейл от морски дарове, слагат се резени от яйцата и накрая се прибавя останалата салата. Гарнира се с майонезения дресинг и се сервира.
Източник и снимка: Кауфланд