Мощни клетки около белите дробове борят грипа

дихателна система

Учени откриха скрита армия от клетки-бойци срещу грип около белите дробове.

Учените отдавна са на мнение, че изпълненото с течност пространство около белите дробове служи като предпазен пояс от външно увреждане. Изследване установи, че то съдържа мощни противовирусни клетки, които се насочват към белите дробове при грипна инфекция, съобщи Университетът на Калифорния Ривърсайд (УКР) на 14 февруари 2024 г., цитиран от БТА.

Става дума за имунните клетки макрофаги.

„Названието им означава, че могат да “ядат” много. Те поглъщат бактерии, вируси, ракови клетки, умиращи клетки. Всъщност те поглъщат всичко, което им изглежда чуждо тяло, и го унищожават“, каза вирусологът Джулиет Морисън от УКР, ръководител на изследването. „Бяхме изненадани да ги открием в белите дробове, защото никой досега не е забелязвал, че тези клетки навлизат в дробовете, когато има инфекция“.

Резултатите от изследването, публикувано в изданието „Proceedings of the National Academy of Sciences“ на 15 декември 2023 г., детайлно показват как при грипна инфекция макрофагите напускат външната обвивка на белите дробове и преминават вътре в тях, където намаляват възпалението.

„Това изследване показва колко е важно не само това, което се случва в белите дробове, а и извън тях. Клетки, които обичайно не са свързани с белите дробове, имат голямо въздействие върху белодробните болести и здраве“, каза Морисън.

В тялото има три основни кухини: една около сърцето, коремната кухина и плевралната кухина, заобикаляща белите дробове. „Тъй като съдържа течност, тя предпазва белите дробове от колапс. Хората обаче не са подозирали, че плевралната кухина е цял орган в себе си. Това изследване може да промени това възприятие“, каза Морисън.

Първоначално изследователите се заели да разберат по-общия въпрос какви видове клетки присъстват в белите дробове по време на грипни инфекции. Те разгледаха съществуващи данни за гени, свързани с белите дробове, от проучвания на мишки, заразени с грип. След това те извличат данните, използвайки алгоритъм за предсказване на типове клетки, които се променят в белите дробове по време на инфекции.

„Взехме голям обем от данни и ги разделихме, за да определим кои потенциални имунни клетки са в белодробните тъкани. Това е мястото, където предположих, че може би имаме неизвестен досега външен източник на клетки в белия дроб“, каза Морисън.

След това, използвайки лазерна технология, екипът проследява макрофагите, влизащи в белите дробове на мишки, и наблюдава какво се случва, ако извадят тези клетки от уравнението. „Когато ги извадите от мишката, виждате повече болести и повече възпаление на белите дробове“, каза Морисън.

Морисън казва, че се надява това проучване да насърчи други учени да преоценят наборите от данни от предишни проучвания. „Нашият подход беше да вземем вече съществуващата информация и да я използваме по нов начин и успяхме да видим нещо ново“, каза тя.

Изследователският екип се надява в бъдеще да се определи кои протеини „казват“ на макрофагите да се преместят в белите дробове. След като протеиновите сигнали бъдат идентифицирани, може да е възможно да се създадат лекарства, които повишават или броя на макрофагите, или тяхната активност.

Илюстрация на дихателната система: kalhh / Pixabay