Мравки откриват рак

мравки

Френски учени обучиха мравки да надушват рак.

Френски учени разработиха начин за откриване на ракови клетки с помощта на мравки, тоест използвайки развитото им обоняние, и резултатите са обнадеждаващи.

Откриването на рак е основен проблем за общественото здраве, но наличните в момента методи, като ЯМР или мамографии, често са скъпи и инвазивни, което ограничава използването им до голяма степен. За преодоляване на тези ограничения се изучават алтернативни методи, като например използването на обонянието на животни.

Екип от учени от CNRS, университета Сорбона в Париж, Института Кюри и Inserm1 демонстрира постижението на един определен вид мравка, Formica fusca, в тази област, съобщи агенция БГНЕС.

След като ги обучили, тези насекоми, които използват аромата за ежедневните си задачи, успели да различат здравите човешки клетки от раковите. Чрез анализиране на съединения, излъчвани от различни клетки, учените са показали, че всяка клетъчна линия има своя собствена миризма, която мравките могат да използват, за да ги открият.

Ефективността на този метод трябва да бъде оценена чрез клинични изпитвания върху цялото човешко тяло, но това първо проучване показва високия потенциал на мравките, способни да се учат много бързо и в същото време много ефективни.

Резултатите са публикувани в онлайн списание „iScience“ на 21 февруари 2022 г., част от сп. „Nature“.

Снимка на мравки по човешка длан: Ханс Браксмайер