Мравки са променили храненето на лъва

лъвове в Кения

Инвазивен вид мравки е принудил лъвове да променят хранителния си режим.

Изследване, ръководено от студент от Университета на Уайоминг, показва, че инвазивните мравки в кенийската савана са накарали лъвовете да променят своето хищническо поведение.

Нашествието на инвазивен вид мравки е нарушило крехката екосистема в кенийската савана и хранителните навици на лъвовете в Кения, съобщи БТА.

Сред членовете на изследователския екип са учени от резервата The Nature Conservancy, Университета на Британска Колумбия, Университета на Флорида, Университета на Найроби, Университета Дюк, Университета на Глазгоу, Университета Каратина, Университета на Невада-Рено и Геоложката служба на САЩ.

„Често констатираме, че светът се управлява от съвсем дребни неща, които могат да имат опустошителни последици, които не сме очаквали“, посочва Тод Палмър, професор в Университета на Флорида и един от авторите на изследването, публикувано в списание „Science“ на 25 януари 2024 г.

Всичко започва преди 15 години в обширните равнини на Лайкипия в Кения. Районът е покрит със свирещи акации – дървесен вид, около който е създаден хармоничен баланс между различните видове.

Местна мравка си е направила гнездо там и се превърнала в защитник на дървото. Въпреки бодлите си акацията иначе е щяла да бъде изядена от местните тревопасни животни, особено от слоновете, но феромоните и ухапванията от колонията насекоми ги отблъсквали. Това сътрудничество било прекъснато от появата, дължаща се на човешката дейност, на едроглави мравки, които бързо прогонили другите мравки от акацията, правейки я отново подходяща за храна на пахидермите.

Първоначално никой не забелязвал тези мравки, „защото те не са агресивни към големи същества, включително към хора“, отбелязва Палмър. Но „сега виждаме, че те преобразяват ландшафтите по много фин, но опустошителен начин“.

Предишни проучвания показват, че появата на този инвазивен вид е довела до пет до седем пъти по-големи щети, нанесени от слоновете върху акациевите дървета в региона, със съответното намаляване на горската покривка.

Горската покривка е съществен елемент в ловната стратегия на лъвовете, които могат да използват листата на дърветата, за да изненадат плячката си, което е съществено за да уловят любимите си зебри.

Проучването, проведено в продължение на три години в Кения от екип към Ol Pejeta Conservancy, което сравнява районите, населени с едроглави мравки, с тези, в които те не са навлезли, показва, че появата на едроглавите мравки е довела до трикратно намаляване на смъртоносните нападения на лъвове върху зебри. Вместо популацията на лъвовете да намалее заради недостиг на храна, те се адаптирали, като започнали да нападат биволи. Те по-трудно се ловят и за това е необходима повече енергия, но хранителната дажба не намалява.

Ol Pejeta Conservancy е резерват за диви животни с нестопанска цел в окръг Лайкипия в Централна Кения с площ 360 квадратни километра. Разположен е на екватора западно от Нанюки, между подножието на Абердарес и планината Кения.

От една страна това е добра новина, защото популацията на лъвовете остава стабилна, обясни ръководителят на изследването доц. Дъглас Камару, който е част от изследователската група на професор Джейкъб Гохейн в Катедрата по зоология и физиология на Университета на Уайоминг. „Въпросът обаче остава какво ще се случи в бъдеще“, ако има и други пречки за лъвовете, който и без това са намалели много в района – от 100,000 на 2000 животни. Промяната в хранителния режим на царете на саваната може да предизвика неподозирани последици.

Инвазивните мравки могат да предизвикат проблеми и за други критично застрашени видове, които зависят от тези акации, като жирафите или черните носорози, подчертават авторите на изследването.

Снимка на лъвове в Кения: bg_2106 / Pixabay