Мръсен въздух и шумна среда вдигат кръвното

София

Замърсяването на околната среда е рисков фактор за хипертония.

Продължителното излагане на замърсена околна среда увеличава значително риска от повишено кръвното налягане, сочи изследване сред повече от 41 000 жители в европейски градове.

Сред замърсяващите средата фактори се посочва и звуковото замърсяване, дължащо се на трафика на превозни средства в големите градове, което засилва риска от хипертония, твърдят авторите на изследването.

Според учените хората, живеещи в райони с по-замърсен въздух са по-застрашени, отколкото онези, които живеят в райони с по-чист въздух. Този риск е подобен на този при хора с наднормено тегло – индекс на телесна маса между 25 и 30.

Изследването е направено сред 41 072 души в Норвегия, Швеция, Дания, Германия и Испания. Резултатите от него са публикувани в специализираното издание на Оксфордския университет European Heart Journal, съобщават агенциите АФП и БГНЕС.

Хипертонията от своя страна е рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания. Никой от участниците в изследването първоначално не е имал високо кръвно, но в хода на изследването 6 207 души (или 15% от всички в него) са посочили, че са развили хипертония и им се налага да пият лекарства за понижаване на кръвното.

Снимка на бул. Цариградско шосе в София от високо: Джейсън Бурмайстер

loading...