Мръсният въздух вкъщи разболява всеки трети

хол

Мръсният въздух вкъщи разболява всеки трети човек, твърдят експерти.

Всеки трети човек по света е вероятно да получи здравословни проблеми или дори да умре преждевременно заради замърсяването на въздуха в жилищните помещения.

Това показва проучване, публикувано в британското медицинско списание The Lancet Respiratory Medicine на 2 септември 2014 г.

Проведеното от комисия, обединяваща американски и британски учени, изследването се фокусира върху този вид замърсяване, получаващо се в резултат основно на дейности като готвене, използването на замърсяващи въздуха източници за отопление и осветление при примитивни условия и наблюдавано в рамките на дома.

Домашното замърсяване е причина за 4.3 милиона смъртни случая през 2012 г., срещу 3.7 милиона причинени от замърсяване на въздуха на открито, според изчисленията на Световната здравна организация (СЗО). Но то заплашва здравето на около 2,8 милиарда души по целия свят – числото остава стабилно през последните години въпреки увеличението на населението на света – са установили изследователите.

Сред тези, които са застрашени, те посочват най-вече 600-800 милиона семейства, главно в Азия и Африка, които използват твърди горива като дървесина или въглища за готвене или отопление. Тези горива често се използват в открити огнища и при лоша вентилация, което обяснява степента на замърсяването на въздуха в затворени помещения.

Жените и децата са особено податливи на токсичните ефекти на замърсяването на въздуха и са изложени на опасността в най-висока степен, казват изследователите.

Сред заболяванията най-пряко свързани със замърсяването на въздуха в помещенията, се посочват респираторните инфекции, хроничния бронхит, астма, рака на белия дроб, рака на носа или гърлото.

Снимка на хол: Крис Д.