Мръсният въздух предизвиква главоболие

Мръсният въздух предизвиква главоболие, твърдят специалисти.

Канадски учени установиха, че мръсният въздух в многомилионната чилийска столица Сантяго причинява главоболие, предаде агенция Ройтерс.

Екипът на д-р Сабит Какмак установил, че в дните, когато нивата на замърсяване на въздуха са били високи, в болниците са били приети повече пациенти заради мигрени и други видове главоболие.

В изследването, публикувано в изданието American Journal of Epidemiology, учените анализирали нивата на замърсяване на въздуха в района на 7 наблюдателни станции между 2001 и 2005 години, уточнява actualno.com.

Проследено било наличието на озон, азотен и серен диоксид, въглероден монооксид и миниатюрни частици от изгарянето на бензин, природен газ и други изкопаеми горива във въздуха. През същия период изследователите събирали данни за броя на хоспитализираните пациенти с всевъзможни главоболия. Оказало се, че мръсният въздух създава риск от всички видове главоболие независимо от възрастта и пола на хората и от сезона.

Междувременно в-к Dayly Telegraph съобщи, че германско изследване е показало, че за хора, които живеят близо до натоварени пътища и магистрали, има повишен риск от отслабване на паметта в по-късна възраст.

Екипът от университета Heinrich Heine в Дюселдорф, Германия, измерил фоновите нива на замърсяване във въздуха и изследвал 400 жени между 68 и 79 години.

Тези, които са живяли най-малко 20 години близо до магистрала, имали леко отслабване на паметта, което може да доведе до деменция.

Снимка: Jürgen Schiller García