Мръсният въздух съкращава живота с 3 години

мръсен въздух

Мръсният въздух вреди повече от тютюнопушенето.

“Мръсният въздух е по-голяма заплаха за здравето на хората в глобален мащаб от тютюнопушенето.”, казва Йос Леливелд, ръководител на изследване на ефекта от замърсяването.

“Голяма част от замърсяването, на което сме изложени, може да бъде премахнато, ако преминем на други горива и се откажем от въглеводородите”, казва Леливелд от института Макс Планк в германския град Майнц за агенция АФП, цитирана от БГНЕС.

Когато бъде сравнено с други причинители на преждевременна смърт, замърсяването на въздуха убива годишно 19 пъти повече хора от маларията, 9 пъти повече хора от СПИН и три пъти повече хора от алкохола, сочат данните на екипа на Леливелд.

Мръсният въздух предизвиква най-вече проблеми със сърцето и белите дробове, като спомага за появата и утежняването и на други тежки заболявания, като диабет и високо кръвно налягане.

“Нашите резултати сочат, че реално в света има пандемия от мръсен въздух. Както пушенето, това замърсяване всъщност е предотвратимо, но в последните десетилетия, на пушенето се обърна голямо внимание, а на замърсяването на въздуха, много по-малко.”, казва Томас Мюнцел, учен в департамента по химия и кардиология на института Макс Планк.

Най-тежко засегнати от пандемията на мръсния въздух са хората в Китай, казват германските учени. Там замърсяването скъсява живота с 4,1 години.

На второ място в негативната класация е Индия, където замърсяването съкращава живота на хората с 3,9 години. трети са Пакистан с 3,8.

И докато това са общите данни, на местата с най-голямо замърсяване картината е още по-тежка.

Пренаселеният индийски щат Утар Прадеш, където живеят 200 милиона души, е толкова замърсен, че живота на хората се съкращава с 8,5 години.

Подобно е положението в китайската провинция Хъбей около мегаполисите Пекин и Тиендзин. Там живеят 74 милиона души, а мръсният въздух съкращава живота им с 6 години.

В Европа, най-мръсен е въздуха в бившите комунистически страни, като германските учени посочват България, Румъния и Унгария.

Снимка на мръсен въздух: Ралф Ветерле