Мръсният въздух съкращава с година живота на човек

замърсяване на въздуха

Замърсяването на въздуха съкращава живота с година.

Учени изчислиха, че средната продължителност на живота в световен мащаб се съкращава с година заради замърсяването на въздуха. В най-замърсените райони хората живеят с две години по-малко.

Резултатите от проучването са публикувани в академичното списание Environmental Science & Technology Letters на 22 август 2018 г.

Екип от изследователи от университетите на Тексас и Прово, Юта, в САЩ, на Британска Колумбия, Канада, Института за ефектите върху здравето в Бостън, САЩ, и Импириъл Колидж в Лондон, Англия, са анализирали риска за здравето на населението от вдишването на твърди прахови частици с размер по-малък от 2.5 микрона.

Най-малко мръсен е бил въздухът в Швеция, Канада и Нова Зеландия, а най-зле е положението в Бангладеш, Египет, Пакистан, Индия, Саудитска Арабия, Нигерия и Китай.

Установено е, че замърсяването на въздуха намалява продължителността на живота средно с 1.03 години, пише агенция БГНЕС.

За сравнение нездравословното хранене отнема от живота средно 2.67 години, ракът от всякакъв вид — 2.37 години,тютюнопушенето — 1.82 години, мръсният въздух вкъщи — 0.75 г., ниското качество на питейната вода — 0.57 години, а рисков секс — 0.37 години.

Според изследователите, а при замърсяване 2.5 микрона това е намалило продължителността на живот следно за света по една година, като в замърсените държави в Африка и Азия – с от 1.2 до 1.9 години. Ако се спазват предписаните от Световната здравна организация (СЗО) норми за замърсяване на въздуха с твърди частици под 10 микрограма на кубичен метър, продължителността на живот в света би се увеличила със средно от 0.6 години – от 0.2 до 1 година в различните държави.

Снимка на замърсяване на въздуха: Foto-RaBe