Мръсният въздух убива годишно над 5 млн. души в света

смог

Замърсеният въздух убива годишно 5,5 милиона души в света, сочи статистика.

Близо пет и половина милиона души в целия свят ежегодно умират заради замърсяването на въздуха. Това е изводът на доклада на американската изследователска организация Health Effects Institute (HEI), предава РИА Новости.

Основната причина за смъртността са токсични микрочастици, изхвърляни от електростанции, заводи, транспортни средства и замърсяването на въздуха от изгарянето на каменни въглища и дървен материал.

Вдишваните от човека токсични микрочастици сериозно повишават риска от сърдечни болести, дихателни усложнения и дори онкологични заболявания.

Повече от половината от смъртните случаи заради лошото качество на въздуха се падат на Китай и Индия, бие тревога докладът, цитиран от агенция БГНЕС.

Учените предупреждават за тежката екологична ситуация в метрополиси като Пекин и Делхи. Те подчертават, че замърсяването на въздуха излиза на преден план, тъй като носи повече смърт отколкото другите глобални рискови фактори като недохранването, затлъстяването, алкохолната и наркотичната зависимост и необезопасеният секс.

Снимка: Дамян Бакарчич