Мръсният въздух увеличава риска от депресия

дим

Намаляването на замърсяването на въздуха сваля и риска от развиване на депресия.

Мета анализ на данни от 16 държави сочи, че има пряка връзка между чистотата на въздуха и психичното здраве на хората.

Данните са ситематизирани от екип учени от Юнивърсити Колидж в Лондон, а изводите са публикувани в специализираното издание Environmental Health Perspectives на 18 декември 2019 г.

“Вече знаем, че мръсният въздух е вреден и причинява заболявания на сърцето и белите дробове. Доказано е, че повишава и риска от деменция. Сега имаме данни, които сочат, че мръсният въздух е вреден и за психичното здраве. Това прави нуждата от мерки за изчистването му още по-голяма”, казва доктор Исобел Бреитуейт, която е участвала в проучването, цитирана от EuroNews и агенция БГНЕС.

Световната здравна организация (СЗО) казва, че фините частици във въздуха, като прах и пепел, трябва да се държат под 10 микрограма на кубически метър (µg/m3).

Според данните от изследването, намаляването на замърсяването от 44 на 25 µg/m3 води до спад на риска от депресия с 15 процента.

“Данните показват устойчива последователност във всичките изследвания, които анализирахме. Има връзка между излагането на мръсен въздух в дългосрочен период и развиването на депресия. Дори когато се отчетат всички допълнителни фактори”, допълва той.

Замърсеният с фини прахови частици въздух давал и други вредни отражения върху обществото. Проучването сочи също, че има връзка между мръсния въздух и броя на самоубийствата.

Автомобилите по принцип са основният замърсител на въздуха в големите, но една печка замърсява колкото 18 коли, обяви български пулмолог.

Снимка на дим: Моника П.