Музика и изкуство срещу депресия

саксофон

Музика и изкуство помагат срещу депресия.

Музиката и изкуството може да успокоят някои сериозни болежки и положителният ефект от културните занимания има ясно отражение върху здравето, съобщи агенция BBC.

Хората, които обичат изкуството, музиката, танца или театъра, имат по-малки шансове да изпаднат в депресия за разлика от останалите.

Проучване, реализирано върху 50 000 души в Норвегия, показва, че любителите на културни дейности имат по-добро психическо състояние от другите хора, посочва изданието ScienceDaily, цитирано от агенция <a href=”http://www.bgnes.com/” target=”_blank”>БГНЕС</a>. Заключението е направено въз основата на проучване, реализирано от Норвежкия университет по науки и технологии.

Съществува положителна връзка между участието в културни дейности и собствената представа за здравето и при жените, и при мъжете. За мъжете съществува и положителна връзка между участие в културни дейности и депресията, в смисъла на това, че мъжете, които участват в такива дейности страдат по-рядко от депресия, посочва професор Йостейн Холмен.

Това, което обаче учудило изследователите, е бил фактът, че положителният ефект от музиката и изкуството оказва влияние независимо от социалния статус.

Снимка: 24youphotography