Музика укрепва здравето на бебето

Музика е полезна за здравето на бебетата, които все още са в утробата на майка си или новородените, показва ново изследване.

Доказано е също така, че музика в интензивни отделения в родилните в болниците, подобрява сърдечната честота, дишането, съня и теглото на новородените. В допълнение тя е полезна и за родителите, които с нейна помощ намаляват от стреса.

В изследването, проведено от Медицинския център на Ню Йорк, САЩ, участвали 272 недоносени бебета от 11 болници. Те имали здравословни проблеми като дихателна недостатъчност, бактериални инфекции и недостатъчно тегло. Музиката стимулира серия от химични реакции в телцата им, което ускорява сърцебиенето и дишането.

Недоносените бебета слушали три вида музикални терапии. Първата била със звуци на океан, които действали успокояващо. Учените смятат, че подобен шум чуват бебета в утробата на майка си. Той има също и сънотворен ефект. Втората терапия включвала барабани, които бебето свързвало с пулса на майка си. В третият експеримент новородените чували приспивни песни.

Изследването продължило две седмици, а музикалните сеанси се провеждали по три пъти в седмицата в продължение на 10 минути, обяснява агенция БГНЕС.

Снимка: Milan Jurek